vorige

18 aug 2009, Van Leirvassbu naar Krossbu over de gletsjer

volgende
Na een heerlijke nacht goed geslapen te hebben, gaan we ontbijten en maken ons lunchpakketje klaar. Gids Ton is er ook al. Buiten krijgen we een gordel en een stel stijgijzers. Henk en René blijven achter een gaan met de bagage mee naar de Krossbu hut. Omdat we met een grote groep zijn, schijnt het niet handig te zijn om de route te nemen die we gisteren besproken hebben. We zouden dan over een grote kloof/spleet moeten en dat is geen goed idee. daarom via de andere route over de pas van 2000 meter. Doen we vandaag meteen het hoogste punt van deze reis aan. We worden een klein stukje met de auto weggebracht en dan begint de tocht omhoog door het dal.
Als we bij de onderkant van de gletsjer aankomen, doen we onze gordels aan, en gaan we aan het touw. De vers gevallen sneeuw (en er valt nog meer) maakt het allemaal mooi wit, maar ook worden spleten bedekt met een laag sneeuw. Af en toe zet de gids een lijn en een kruis in de sneeuw waar we niet mogen gaan staan omdat daar een spleet onder zit. Nadat we over de pas zijn, houden we een korte (lunch-)pauze en gaat de tocht verder door de sneeuw. Omdat we snel lopen doen we een extra stuk en nu moeten de stijgijzers onder. Als ik 3 stappen heb gezet, laat er al een los, en kan ik hem opnieuw onderbinden. nauwelijks 5 meter verder gaat er weer een los. Er zit duidelijk iets niet goed. Na nog een poging die mislukt, krijg ik de stijgijzers van de gids. Deze blijven wel goed zitten. Bij de Gids gaan ze ook nog minstens een keer los. Nu ik kan lopen, heeft Danielle hetzelfde probleem. Hierdoor hebben we in een uur maar een klein stukje gelopen. Gelukkig gaat het daarna goed en lopen we de gletsjer af.
In de hut aangekomen, zoeken we een slaapplekje op en dan is het al tijd voor het uitgestelde diner. We beginnen deze keer met een saladebuffet, dan volgt een uiensoep, waarna we een schaal met per persoon een halve kip, maiskolf en aardappelen krijgen en als afsluiting een toetje. Het eten was in elke hut goed, maar deze maaltijd overtreft toch wel de rest.

Grotere kaart weergeven
We staan te wachten tot we met de jeeps weg gebracht worden. Vandaag ook maar een rostveldje.
De gids legt het touw uit. De gordels worden omgedaan.
Aan het touw over en door de sneeuw. Mijn schaduw op de verse sneeuw
Vooraan is er vast een fotomomentje waar we op wachten. Om deze rots vast te leggen bijvoorbeeld.
Of deze sneeuw hopen. 2 noren en 2 belgen sluiten de rij af.
Er komt een wolk langs waardoor het helemaal wit wordt om ons heen. Maar als de wolk optrekt kunnen we de bergen aan de overkant van het dal weer zien.
Niels en Ton, onze gidsen. De Jotunheim bergen.
Zelfs op de gletsjer liggen nog rotsen. Het touw boven een smeltwaterstroompje.
Er is niet alleen sneeuw, maar ook ijs. Daar kun je die stijgijzers goed gebruiken.
Een echt fotomomentje Ook maar even de andere kant op.
Klein beetje blauwijs.
Aan het eind van de gletsjer. Vind dit toch ook heel erg mooi.
Je ziet de verse sneeuw op de top liggen. Hoogteprofiel van de wandeling van vandaag.