vorige

12 aug 2009, Rustdag, met bezoek aan Leardal

volgende
Rustdag, vandaag kan de rugzak lekker blijven staan. Na het ontbijt komt er een taxibusje ons ophalen en rijden we eerst naar de staafkerk van Borgund. Deze kerk is van eind 12e eeuw. Een gids vertelt ons het een en ander. Toen de kerk te klein werd is er naast een nieuwe gebouwd, die in Oslo gemaakt is en toen hierheen verscheept is. Zeg maar een van de eerst houtskeletbouw-pakketten.
We vervolgen onze weg over de historische route voor zover mogelijk (een gedeelte is geblokkeerd door een aardverschuiving) en komen in Leardal aan. Hier bezoeken we eerst het wilde zalm museum. Het is wel mooi om zo'n zalm stil in het water te zien hangen terwijl het toch wel snel stroomt. En ik wist ook niet dat ze wel 100km per dag kunnen zwemmen met een snelheid van 35-40km/uur en dat ze 3 meter hoog kunnen springen en in etappes zelfs boven de 4 meter uit komen. Na een film over het leven van de zalm bekeken te hebben, wordt het tijd om het dorp je te bekijken.
Hier is een oude gerestaureerde straat. Mooi hoor. Maar er ligt nog een belangrijke taak voor ons. Samen met Nienke bestormen we de supermarkt. Morgen wil ik Kerrie rijst met vruchtjes maken. En daar hebben we ingredienten voor nodig. De kerrie hebben we redelijk snel gevonden. De voorraad cashewnoten is niet groot genoeg. En we willen ook nog een toetje. Maar ze hebben alleen maar toetjes waar melk in moet, en om nou een pak melk mee te nemen lijkt ons niet zo'n goed idee. Dus op naar de andere winkel. Daar hebben ze wel voldoende cashewnoten, en dezelfde toetjes. We besluiten toch maar om 4 pakjes chocolademousse mee te nemen. We vragen nog of ze melk-poeder hebben, maar dat is er niet. Dan terug naar de vorige winkel, daar hebben ze ook geen melkpoeder maar wel geconcentreerde melk. En gezien het vet gehalte van 8% heeft moet het wel 1x te verdunnen zijn. Hierna brengen we nog even een bezoekje aan het post- en telefoon-museum. Maar goed dat het gratis is want veel stelt het niet voor.
De lijnbus brengt ons weer bij de hut. 's Avonds krijgen we weer een heerlijke maaltijd voorgezet. We moeten vanavond op tijd in ons bed liggen want om half elf leest Niels ons voor. 3 dierenverhaaltjes van Toon Tellegen waarna we heerlijk slapen.
De beide kerken. Deur van de Staafkerk.
Binnen in de kerk. Het altaar.
De buitenkant is versiert met houtsnijwerk. blik van uit de buitengallerij op het kerkhof.
Kerk van de linkerkant. en van rechts met de gids op de voorgrond.
Deze mensen moeten wel erg veel van elkaar gehouden hebben, zelfs hun grafstenen willen dichter bij elkaar zijn.
Niet moeders mooiste, maar wel de enige die goed voor het raam zwemt om gefotografeerd te worden.
Gerestaureerd hotel. Zo moet het er ook x jaren geleden uitgezien hebben.
Alsof de tijd heeft stilgestaan.